HERKENT U EEN VAN DEZE ONGEMAKKEN TIJDENS HET LEZEN?

  • Bewegende tekst: zinnen, woorden en of letters lijken te dansen.
  • Wazige tekst: tekst wordt steeds moeilijker leesbaar.
  • Letters die van grootte lijken te veranderen.
  • Letters dubbel zien, extra letters zien aan het einde van woorden.
  • Vervagende letters die donkerder lijken te worden of juist lijken te flikkeren.
  • Patronen die zich voordoen in de tekst of de witte ruimtes.
  • Kleurillusies: gekleurde vlekken die over het papier bewegen en de lezer afleiden of zelfs woorden onleesbaar maken; woorden en letters die omgeven lijken door kleur.
  • Vermoeidheid; misselijkheid; duizeligheid; of zelfs pijn in de ogen.
  • Regelmatigterugkerende hoofdpijn.

Deze ongemakken refereren naar Visuele Stress. Lezen in kleur kan symptomen van visuele stress aanzienlijk verminderen.

VISUELE STRESS

Visuele stress beschrijft het ongemak dat mensen ervaren wanneer zij langere tijd met tekst werken. De klachten verschillen van persoon tot persoon, maar veel voorkomende symptomen zijn hoofdpijn en migraine (vooral tijdens het werken met de computer), vermoeide ogen en het idee dat woorden of letters op de pagina bewegen.

Symptomen van visuele stress kunnen aanzienlijk worden verminderd wanneer men leest in kleur. We lezen vaak zwarte tekst op wit papier, de meest contrasterende kleuren. Het gebruik van andere kleuren kan het contrast verminderen. De tolerantie voor contrasten is bij iedereen verschillend.

De kleuren die het beste werken verschillen per persoon. Onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer men leest in de juiste kleur de concentratie, de leessnelheid, de leesvaardigheid en het begrijpend lezen duidelijk verbeteren. Lezen wordt weer leuk wanneer u leest in kleur. Ervaar lezen zonder vermoeide ogen en hoofdpijn. Focus en concentratie worden versterkt doordat woorden en letters niet meer lijken te dansen.

Symptomen van visuele stress komen vaak voor bij: Leesproblemen; Dyslexie; Dyscalculie; Dysgrafie; Dyspraxie; Fixatie Disparatie; AD(H)D; Autisme; Epilepsie en Migraine.

Klik op een van de hiernaast getoonde kleuren om te kijken of u een van de kleuren prettiger vind met lezen. Voor een uitgebreid onderzoek of meer informatie kunt u contact met mij ons opnemen:

mail naar info@ikziehet.com of bel met Jozette Lommen 06 51 53 09 66