Ja, dat kan. Ongeremde reflexen hebben niet alleen een grote invloed op onze houding, motoriek, gevoel, spraak, weerbaarheid, zelfvertrouwen, vitaliteit, enz. Maar ze lijden o.a. tot dyslexie, dyscalculie, dyspraxie, ADHD, ADD, autisme, concentratieproblemen, burn-out, depressiviteit, wagenziekte, allergieën, angsten enz. (voor een uitgebreidere lijst kunt u contact met mij opnemen). Maar eerst moeten weten wat reflexen zijn en waarvoor we ze nodig hebben.

WAT ZIJN REFLEXEN PRECIES?
Reflexen zijn automatische handelingen van het lichaam gestuurd door de hersenstam. Alles wat in de hersenstam gebeurd doen we onbewust, we denken er niet over na maar het lichaam reageert erop zonder dat we er zelf invloed op hebben. Dit kunnen we niet sturen of remmen. Iedereen wordt geboren met primaire reflexen, deze hebben we nodig om te overleven. Ze zijn o.a. voor:

 • Het groeien van de baby in de baarmoeder
 • Stimuleren iedere nieuwe spieroefening (spierspanning)
 • Stimuleren vaardigheden zoals: grijpen, luisteren, evenwicht en focussen
 • Helpen bij de geboorte
 • Invloed op de eerste ademhaling
 • Helpen de baby de tepel te vinden om direct na de geboorte te kunnen zuigen
 • Ze ontwikkelen de gevoeligheid
 • Ontwikkeling van het reactievermogen
 • Het verschil maken tussen links en rechts; voor zowel links en rechts in de ruimte, hersenen en lichaam
 • Communicatie van het lichaam tussen de beneden- en bovenhelft (via de ruggengraat)
 • Het verschil kunnen maken tussen de voor- en achterkant in het lichaam.
 • Voortplanting

Primaire reflexen die ongeremd aanwezig zijn, worden telkens opgewekt door bepaalde prikkels en/of bewegingen. Een reflex heeft diverse fases nodig om zich volledig te ontwikkelen. Indien hij alle fases doorlopen heeft, zal hij plaatsmaken voor nieuwe bewegingen en wordt hij geremd. (ongeremd wil zeggen dat het lichaam, onbewuste reageert op een prikkel van buitenaf). De eerste reflexen ontwikkelen zich al vanaf 5 weken na de conceptie. Deze ontwikkeling kan echter al snel verstoord worden door een zwangerschap die niet vlekkeloos verloopt, ziekte, stress of ongeluk tijdens de zwangerschap, de baby die te vroeg of te laat geboren wordt of een geboorteproces welk te snel, te langzaam of te zwaar is.

Omdat de reflex blijft zich na de geboorte verder blijft ontwikkelen kunnen alle prikkels, ziektes enz., van het kind invloed hebben op het afronden van de primaire reflexen. Als een reflex zich niet helemaal kan ontwikkelen, blijft er een restant zitten en kunnen er problemen optreden in de verdere ontwikkeling. Een duidelijk voorbeeld hiervan is leerproblemen bij kinderen die niet of nauwelijks gekropen hebben. Kruipen hebben we nodig om de linker- en rechterhersenhelft goed te laten samenwerken. Wordt deze reflex niet (geheel)geremd dan zal hij de nieuwe reflex aan de kant blijven duwen en het telkens overnemen zodat de rechts- en links samenwerking een probleem blijft.

EEN ONGEREMDE REFLEX IN DE PRAKTIJK

Moro ReflexWe nemen als voorbeeld de More-reflex.

Wat is de Moro-reflex is? Deze is bij zeer jonge kinderen gemakkelijk te herkennen. bv. Het kind schrikt ergens van. We zien dan dat het kind zijn adem inhoudt om vervolgens uit volle borst te gaan schreeuwen/huilen. Het hele lichaam reageert tijdens deze reflex en wordt als het ware aan de buitenkant tijdelijk ‘uitgezet’. Terwijl het aan de binnenkant reageert met de aanmaak van stresshormonen, spierspanning, verhoging van de hartslag en vaak wordt de adem ingehouden. Ons lichaam schiet onbewust in de stand vecht/vlucht of bevriezen.

De ongeremde Moro-reflex en school:
Lisa 10 jaar, is erg pienter. Soms wat zwaar op de hand en af en toe een wat kort lontje. Ze is lief en aanhankelijk maar heeft er ook moeite mee als het niet allemaal zo verloopt zoals zij het zich bedacht had. Als ze iets op school voor de klas moet doen, bv. een spreekbeurt dan maakt haar dat zenuwachtig en is ze bang dat het niet zal lukken. Zodra ze haar spreekbeurt heeft neemt haar ongeremde reflex het over en weet ze nog maar weinig van datgene wat ze wilde vertellen. Zo vergaat het haar vaker; het komt er gewoon niet uit wat erin zit.

KUN JE NIET GEWOON VAAK HERHALEN EN OEFENEN ZODAT JE VANZELF MEER ZELFVERTROUWEN KRIJGT?

Nee, wanneer de reflex reageert heb je gewoon geen keus. Deze prikkel, vanuit de hersenstam, wordt onbewuste door jouw lichaam geregeld. Op het moment dat je in de ‘reflexstand’ schiet, neemt het lichaam het over. Stel je Lisa weer eens voor. Ze zit voor haar proefwerk en het wordt muisstil in de klas, iemand maakt een geluid en haar lichaam schrikt (dit gebeurd vaak onbewust). Haar reflex neemt het over; stresshormonen worden aangemaakt, spierspanning enz. Al haar energie gaat verloren aan de ongeremde reflex, terwijl eigenlijk haar hersenen de energie hard nodig hebben om de vraag juist te lezen en te beantwoorden.

Door de lesstof vele malen te herhalen zoals het op school wordt geadviseerd, treedt er alleen maar verveling op voor het kind en krijgt het kind een hekel aan schoolse zaken. Kinderen willen tenslotte niets liever dan telkens nieuwe dingen leren, het leven is een grote ontdekkingstocht, tenzij je telkens over dezelfde weg moet lopen.