Alle mensen worden geboren met bepaalde bewegingen, de zogenaamde primaire reflexen, zoals zuigen, grijpen en schrikken. Deze bewegingen zijn de basis van de ontwikkeling van onze hersenen. Net na de geboorte dienen ze voor bescherming en overleving omdat we dan nog niet in staat zijn gecontroleerd, bewust bewegingen te maken.

In het eerste levensjaar, rijpen deze primaire reflexen en zijn we steeds meer in staat doelgerichte bewegingen te maken. Als een kind nog reflexen uit de babytijd heeft, is dit een teken dat er sprake is van een neuro-ontwikkelings-vertraging. Reflexen horen namelijk door een hoger deel van de hersenen onder controle te zijn. Als dit niet gebeurt, heeft het onder anderen invloed op het lezen, op het schrijven, op de concentratie, op onze bewegingen, op ons welbevinden, onze houding, lichamelijke klachten, ontwikkeling lichamelijk en cognitief enz.

Voor een optimale ontwikkeling is dan ook van groot belang om te testen of er sprake is van de aanwezigheid van deze ongeremde reflexen. Mochten er nog reflexen actief zijn die niet actief meer horen te zijn, worden deze geïntegreerd in het lichaam waardoor ze accuraat gaan werken. Het voordeel hiervan is dat het lichaam geen onnodige energie meer kwijt is aan het compenseren en kan efficiënt gaan functioneren.
Een voorbeeld van niet goed geïntegreerde reflexen zijn kinderen die alsmaar vallen en zich daarbij verwonden aan bijvoorbeeld knieën, hoofd en handen. Deze kinderen hebben de automatisch loopreflex niet goed geïntegreerd. Als we niet goed kunnen lopen, leert ons lichaam ook niet goed samenwerken tussen links en rechts en we krijgen verkeerde ruimtelijke informatie. Dit kan niet alleen leiden tot een vertraagd leerproces en problemen met bv.lezen en rekenen, maar ook tot ADD en ADHD.
Als er inderdaad reflexen nog actief zijn worden deze ter plekke geïntegreerd. Deze eenvoudige technieken kunnen thuis herhaald worden, zodat de verbindingen in de hersenen, weer weten welke weg ze moeten volgen en na wat oefening een stevige snelweg aangelegd hebben. Het grootste voordeel van de MNRI is dat de positieve resultaten blijvend zijn!

MNRI wordt o.a. ingezet bij problemen zoals: Dyslexie, Dysgrafie, Dyscalculie, ADHD, ADD, Autisme, DCD, Asperger, Allergieën, Concentratieproblemen, Migraine, Scoliose, Whiplash, Rug- en nek problemen/-pijn, problemen met balans en evenwicht, PTSS/PTSD, faalangst, problemen met de motoriek (beweging, schrijf, spraak enz), agressie, stress/burn-out, huilbaby´s, vertraging bij ontwikkeling baby´s en kinderen, enz.

Zo zijn er tal van voorbeelden te noemen, waaruit blijkt dat goed geïntegreerde reflexen noodzakelijk zijn om optimaal te kunnen leren. Kinderen in groep 1 of 2 screenen op eventueel oog-, richt- of samenwerkingsproblemen of reflexrestanten zou de kinderen vele problemen in hun schoolcarrière kunnen besparen.
Kenmerken aanwezigheid reflexrestanten
Als de reflexen niet worden geïntegreerd in het lichaam, zullen interventies en remedial teaching weinig tot geen effect hebben. Wij hebben de kennis om te testen op de aanwezigheid van de reflexrestanten en kunnen deze opnieuw integreren in het lichaam. Hierdoor zullen de hersenen wel de juiste weg volgen en zal het kind vooruitgaan op het gebied van gedrag, beweging en leerprestaties. Reflexrestanten kunt u o.a. herkennen aan de onderstaande kenmerken:
- Altijd met een hand het hoofd moeten ondersteunen tijdens het schrijven
- Schrijven met een verkrampte schrijfhouding
- Met het gezicht bijna op tafel liggen met schrijven
- Moeite een bal te vangen
- Hypersensitief of te sterk reageren op geluid
- Moeite om stil te blijven zitten of stil te zijn
- Moeite met het leren lezen
- Moeite met het klokkijken op een analoge klok (met wijzers)
- Leren zwemmen is een probleem
- Leren fietsen op een tweewieler is moeilijk
- Onhandig, slechte coördinatie
- Houterige motoriek
- Vicieuze cirkel van hyperactiviteit en dan weer erg moe zijn
- Tijdens het schrijven met de benen de stoelpoot omklemmen
- Veel keel- neus- en oorproblemen hebben
- Wagenziek zijn
- Hoogtevrees en/of dieptevrees hebben
- Scheefgroei
Ik werk met de MNRI(Masgutova Neurosensorymotor Reflex Integratie) methode en sta officieel geregistreerd als MNRI behandelaar.
Gevolgde modules:
- Archetype Movement Integration
- Basal Ganglia Reflex Integration
- Breathing Reflexes Restoration and Integration
- Dynamic and Postural Reflex Pattern Integration
- Dysfunctional & Pathological Reflex Repatterning and Integration
- Lifelong Reflex Integration
- Maximizing Brain Potentials
- Neuro Tactile Integration
- NeuroTactile, Primary Motor and Reflex Integration – Advanced
- Neurostructural Reflex Integration
- Oral Facial Reflex Integration Level 1
- Proprioceptive and Cognitive Reflex Integration
- Reflex Integration Disorder and PTSD recovery
- Reflex Integration for Newborns – Basic
- Introduction Reflex Integration for Intronauts and Infants
- Relfex Integration and Immunology
- Solution for Dyslexia
- Strengthen Stress Resilience and Immunity with MNRI® Reflex Exercises (online) (2020: 6 uur)
- Stress Hormones and Reflex Integration
- Upper Limb Reflex Integration & Manual Skills Development
- Visual and Auditory Reflex Integration
- IPET Archetype Movement Integration
- IPET NeuroTactile
- IPET Repatterning 1
- IPET Neurostructural